Receptek spárgával – Finom és egészséges

Receptek spárgával - Finom és egészséges 1

Bár a spárga számos egészségmegőrző és gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, mégsem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Ennek elsősorban a megfelelő receptek hiánya az oka: a spárgát ugyanis általában párolva, vagy leves formájában fogyasztják. Pedig léteznek különleges, mégis könnyen elkészíthető spárgás ételek.


A spárga az egyik első tavaszi zöldség, ezért fontos szerepe van a téli hónapokban lemerült vitamin és ásványi anyag tartalékaink feltöltésében. Mivel a szezonja meglehetősen rövid, együnk belőle minél többet, amíg frissen is beszerezhetjük. Recept összeállításunkban egyszerű, mégis tápláló spárgás finomságokat ajánlunk: érdemes kipróbálni!

Előételnek mandulás spárga

Hozzávalók:

  • 1 kg spárga

  • Sózott kapribogyó

  • 80 g vaj

  • 2 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítése:

  • Távolítsuk el a spárga alsó, fás részét, esetleg zöldséghámozóval vékonyan tisztítsuk meg a szár lenti felét is.

  • Dobjuk lobogó vízbe, addig főzzük, amíg éppen roppanós marad.

  • Öblítsük át, majd szárítsuk meg a sózott kapribogyókat.

  • Egy serpenyőben hevítsünk vajat –ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg−, és süssük meg benne aranybarnára a mandulát. Amikor elkészült, tegyük hozzá a kapribogyókat.

  • Helyezzük a spárgákat a tányérokra, majd borítsuk be a mandulás, kapribogyós, vajas öntettel. Kínálhatjuk magában, vagy pirítóssal, pászkával is.

 

Spárgás-kenyeres pudingocskák

Hozzávalók:

  • 1 kg spárga

  • 100 g reszelt, száraz sajt, esetleg parmezán

  • 200 g friss kenyérbél

  • 150 ml tej

  • 4 tojás

  • 100 g vaj

  • Zsemlemorzsa, ízlés szerint só, szerecsendió, őrül fehér bors

Elkészítése:

  • Tisztítsuk meg a spárgát az előbb leírtak szerint.

  • Lobogó, sós vízben főzzük meg, vagy pároljuk 7-8 percen keresztül.

  • Tegyünk félre pár spárgacsúcsot a díszítéshez, a maradékot karikázzuk fel.

  • A vajból olvasszunk fel 20 grammot, tegyük bele a spárgakarikákat, majd lassú tűzön hagyjuk főni 3-4 percig.

  • Turmixoljuk össze, míg püré állagúvá nem válik.

  • Adjuk hozzá a tojásokat, a tejbe áztatott, és alaposan kifacsart kenyérbelet, a kiválasztott, őrölt fűszereket, valamint a felolvasztott, maradék vajat.

  • Vajazzuk ki a fém, vagy szilikon pudingformákat −kb. 2,5 dl−, szórjuk meg a kenyérmorzsával, és öntsük bele a kész keveréket.

  • Előmelegített sütőben −180 C°− helyezve 20 percig süssük, végül hagyjuk pihenni 5 percet, mielőtt a tányérokba borítanánk.

  • Dekoráljuk a megmaradt, főzött spárgacsúcsokkal, ha kedvünk tartja más díszítéssel (koktélparadicsom, főtt sonkaszeletek) is gazdagíthatjuk.

 

Spárgás-sonkás tojásos metélt

  • 400 g tojásos széles metélt

  • 100 g szeletelt érlelt sonka vagy bacon

  • 500 g spárga

  • 40 g reszelt sajt

  • 1 mogyoróhagyma

  • 1/2 pohár száraz fehérbor

  • 30 g vaj

  • Só, ízlés szerint őrölt bors

Elkészítése:

  • Tisztítsuk meg a spárgát a fent leírtak szerint.

  • Forró, sós –nagy mennyiségű− vízben, nagyjából 2-3 percig főzzük. Ha kész, a spárgákat vegyük ki, a főzővizet pedig tegyük félre.

  • Távolítsuk el a spárgák csúcsát, a szárat vágjuk ketté és karikázzuk fel.

  • Egy nagyobb serpenyőben, a felolvasztott vajban pároljuk üvegesre az apróra vágott mogyoróhagymát, tegyük mellé a spárgakarikákat, és a csúcsokat.

  • Ha felhevült, öntsük fel a fél pohár fehérborral. Amikor elpárolgott a bor, rakjuk a serpenyőbe a felcsíkozott sonkát. Sózzuk meg, és vegyük le a tűzről.

  • A spárga újra felforralt vizében főzzük ki a tojásos metéltet.

  • Ha a tészta megfőtt, borítsuk a serpenyőbe és alaposan keverjük össze a spárgás feltéttel.

  • Sajttal és a kiválasztott őrölt fűszerekkel megszórva tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email