Fahéjas receptek: nem csak a mézeskalácsban finom!

Fahéjas receptek: nem csak a mézeskalácsban finom! 1

Közeledik az ünnepi időszak, ilyenkor mindenki igyekszik a legfinomabb ételeket elkészíteni. Az egyik sláger alapanyag a fahéj, amely nem hiányozhat a karácsonyi süteményekből, befőttekből, és persze a tél sztárjából, a forralt borból. Ennél azonban lényegesen sokszínűbbek a fahéjas receptek, lássunk egy egészséges és finom menüt.


A fahéj talán a „legtélibb” fűszernövény, hiszen elengedhetetlen tartozéka az ünnepi ételeknek és italoknak. Illatos és aromás, karakteres íze még az egyszerű ételeket is különlegessé teszi. És, ami ennél is fontosabb, a fahéj számtalan jótékony hatással rendelkezik, fogyasztása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Hatékony antioxidáns, lassítja a sejtek öregedését, serkenti az emésztést, segít megszüntetni a puffadást és a hányingert. Kiváló baktérium- és vírusölő, javítja a gyomor működését. Ráadásul egészségvédő tulajdonságait feldolgozva, ételek alapanyagaként sem veszíti el, ezért is érdemes kipróbálni minél több fahéjas receptet.

Vegetáriánus előétel fahéjjal: az ájult imám padlizsánja

Az ájult imám padlizsánja, azaz Imam Baylid, nevét a legenda szerint egy szentéletű papról kapta, aki annyira élvezte az étek harmonikus, és markáns ízeit, hogy szó szerint elájult tőle.

Hozzávalók:

  • 700 g –vékony/nem duci−padlizsán (lehetőleg lila);
  • 400 g főzőhagyma;
  • 400 g paradicsom;
  • 1 kávéskanál cukor;
  • 1 evőkanál fenyőmag;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj;
  • Extra szűz olíva olaj;
  • 1 marok fenyőmag;
  • 3-4 friss menta levél, ízlés szerint;
  • Só, ízlés szerint.

Elkészítés:

Mossuk, szárítsuk és hosszában felezzük el a nyers padlizsánokat, a belsejüket pedig kaparjuk ki. A sütőlapra helyezzünk sütőpapírt, rakjuk rá a padlizsán feleket a kivájt felükkel felfelé, ízlés szerint sózzuk. 180 fokon 25-30 percig sütjük, közben a paradicsomokat forró vízbe dobjuk, majd hámozzuk és magozzuk. Egy serpenyőben az olajon felhevítjük a darabolt fokhagymát –nem égetjük, mert keserű lesz-, majd hozzáadjuk a hagymát és egy csipetnyi sót. Lassú lángon, 15 percig tükrösítjük, hozzáadjuk a paradicsomot, a padlizsánok kikapart belsejét, a fahéjat és a cukrot. Ha a főzet „száradni” kezd, tegyünk bele tépkedett/őrölt mentát, fenyőmagot, majd vegyük le a sütőről. Ha túl száraznak bizonyulna, locsoljuk meg pár kanál házi levessel (megfelel a hús- és zöldség leves is). A kivájt, sütőben sütött padlizsánokra locsoljunk egy kevés olajat, és töltsük meg az elkészített, villával összenyomogatott keverékkel: az egészet 5 percre tegyük a sütőbe, és hagyjuk is ott, amíg nem lesz szép ropogós. Melegen/langyosan tálaljuk. Kiváló társa a vörös lencsés-, vagy zöld levelű salátáknak.

Főétel: őszi sertésszelet, mézes és fahéjas bolondsággal

Hozzávalók:

  • 500 g sütőtök tisztított bele;
  • 100 g burgonya;
  • ½ liter hús- vagy zöldség leves;
  • 30 g nyers olíva olaj;
  • 1 csipet őrölt fahéj;
  • Só, ízlés szerint;
  • Szerecsendió, ízlés szerint.
  • 4 szelet setés szelet –kb 150 g/db-
  • 1 kemény, de ömleszthető sajt;
  • 3 db zsálya levél;
  • 3 g friss rozmaring;
  • 15 g szójaszósz;
  • 40 g olíva olaj;
  • Kakukkfű, ízlés szerint;
  • Só, ízlés szerint.

Elkészítés:

Kezdjük az alap levessel, ha lehet ne kockából készítsük. Ez lesz a sütőtök krémleves alapja. Tisztítsuk meg a héjától a burgonyát és a sütőtököt, mossuk meg, és aprózzuk kis kockákra. Pucoljuk/daraboljuk a hagymát, futtassuk meg az olajon –üvegesre-, adjuk hozzá a tököt és a burgonyát. Fonnyasszuk lassú tűzön. Locsoljuk meg a levessel, szórjuk meg a fahéjjal, majd főzzük az egészet puhára, majd eloltott lángon, merülő mixerrel pépesítsük. Tegyük le kis időre a keveréket hűlni. A sertésszeleteket klopfoljuk kb. 1 mm vastagra. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük bele a zsályát és a rozmaringot. Ha felhevült, helyezzük bele a két kanál mézben karamellizált sertésszeleteket, sózzuk, borsozzuk, forgassuk, míg nem lesz piros mind a két oldaluk. Egy tiszta serpenyőben melegítsük meg a sütőtökös krémet, adjuk hozzá a szójaolajt, keverjük össze alaposan. Ha a krém összeállt, forgassuk meg benne a sült sertés szeleteket. Kockázzuk rá a kiválasztott kedvenc sajtunkat, és dugjuk az egészet pár percre a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email