Migrén | Súlyos vitaminhiány a háttérben

Migrén | Súlyos vitaminhiány a háttérben 1

Rendszeres fejfájása az emberek mintegy 20%-ának van. Amennyiben a fejfájás gyakorisága nő, illetve jellege, és erőssége megváltozik, mindenképp ki kell vizsgálni szakorvos segítségével annak hátterét. A migrén, az esetek többségében egy oldalon jelentkező, erősen lüktető fejfájás. Többnyire rohamokban jelentkezik, és sokszor olyan külső tényezők játszanak szerepet a migrén kialakulásában, mint a stressz vagy a front. A jó hír az, hogy megfelelő méregtelenítéssel sokat tehetünk a stressz ellen.


Migrén, súlyos vitaminhiány a háttérben

Vitaminhiány következtében 300%-kal nagyobb az esély a krónikus migrén kialakulására. A migrénes rohamok igen gyakoriak manapság, néhány embernél pár órán át, másoknál akár három napig is eltarthat. Sajnos még mindig nem megfelelően kezelik ezt a betegséget. A migrén különféle tüneteket produkálva is jelentkezhet, mint lüktető és perzselő fájdalom, de akár hányinger, hidegrázás, izzadás, fényérzékenység, fülzúgás, vagy kellemetlen szag érzékelése, illetve hányás. Azt már tudományosan kimutatták, hogy több mint 300 millió ember szenved világszerte migrénes fejfájásban. Sőt, becslések szerint naponta 20 millió migrénes roham van.

„A legtöbb migrénnel küzdő gyermeknél és fiatal felnőttnél a D-vitamin, a riboflavin, a folsav, valamint a Q-10 koenzim enyhe hiánya is okozhat migrént. Az eddigi tanulmányok alapján viszont nem volt egyértelmű az ok-okozati összefüggés” – olvasható a Science Daily-ben. Egy nemrégiben készült kutatás által már bebizonyosodott, hogy a B6, B12-vitamin és a folsav jelenléte a szervezetben képes csökkenteni a migrénes tüneteket. Ezek az eredmények már egy korábbi kutatás során is előtérbe kerültek. Az European Journal of Neurology már 2004-ben hangsúlyozta, hogy a migrénes rohamok megelőzhetők nagy dózisú riboflavin fogyasztással. A riboflavin vízben oldódó, B₂-vitamin. A migrén kialakulhat gén mutáció vagy diszfunkció által megnövekedett homocisztein következtében is. A homocisztein egy olyan aminosav, amely metioninből épül fel a szervezetben, majd gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szüksége. A homocisztint ​​ B6 és B12 vitamin segítségével lehet csökkenteni. A megfelelő vitamin adag egyénileg változó. 

Suzan Hagler MD, a Cincinnati Gyermekkórház fejfájásközpontjának kutatóorvosa, a kórház munkatársaival együtt, fiatalkorúak bevonásával a migrén kiváltó okait vizsgálta. A kutatásban olyan, krónikus migrénnel küzdő alanyok szerepeltek, akik szervezetében enyhe riboflavin, Q10-koenzim, folsavhiányt és D-vitaminhiányt mutattak ki. Suzan Hagler szakorvos és csapata arra mindenesetre rájött, hogy a fiatal nőknél gyakoribb a Q10-koenzimhiány, amíg a fiúknál és fiatal férfiaknál a D-vitaminhiány. A krónikus migrénnel küzdő betegeknél jóval nagyobb mértékű volt a riboflavin és a Q10-koenzimhiány, mint azoknál, akik epizodikus fejfájással küzdenek. Jelen publikált kutatási eredmény szerint, bizonyos vitaminok pótlása segít a krónikus migrén tüneteinek enyhítésében. A piacon kapható egy olyan növényi eredetű szuperélelmiszer, amely 25 szuperzöldség és gyümölcs legjavát tartalmazza. Természetes módon nagyon gazdag folsavban, szelénben, vasban, valamint B12-vitaminban. Ez a szuperélelmiszer a Green Icon, amely segíthet a vitaminhiány okozta migrén enyhítésében

Forrás, szakfordítás: 

http://besthealthyguide.com/missing-vitamin-risk-frequent-migraines/




 



 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email