Atópiás ekcéma kezelése, mit tegyünk?

Atópiás ekcéma kezelése

Az ekcéma viszketés, vörös és száraz bőr okozta gyulladás, nedvedző hólyagocskák formájában jelentkezik. A betegség hátterében igen sok probléma állhat. Van egy ún. atópiás ekcéma, amely veleszületett allergiás hajlam alapján kifejlődő, időnként visszatérő, krónikus bőrbetegség. Általában gyermekkorban már kialakul. Kezelése legtöbb esetben gyógyszeres kúrával történik. A gyermekkori ekcéma az esetek többségében atópiás (veleszületett) bőrgyulladás. Kezelése igen hosszadalmas, és türelmet igénylő.


Néhány trükk az atópiás ekcéma kezelésére

  • Mindig kézmeleg vízben tisztálkodjon és mosson kezet. Kerülje a műszálas és gyapjú törölközőket. Ne dörzsölje a testét, a kezét, mindig óvatosa itassa le a vizet a bőréről.
  • Kerülje a szűk szabású, durva, szúrós ruhákat
  • Éjjel viseljen pamut kesztyűt, és alaposan kenje be a bőrét
  • Kerülje azokat a mozgási formákat, amelyek izzadással járnak
  • Napi rendszerességgel használjon szteroid krémet ( hidrokortizon ) , illetve viszketés elleni krémet ( mentol, kámfor, kalamint ). A krémeket alkalmazza, amilyen sokszor csak lehetséges.
  • Difenhidramin tabletta formájában kapható viszketés elleni gyógyszer. Alkalmazása kizárólag az esti órákban ajánlott, hiszen álmosító hatású
  • Tisztítsa meg minden nap a környezetét hipoallergén szappannal ( vizezzen be egy szivacsot, mártsa bele a szappanba, majd ezzel tisztítson )
  • Amennyire lehetséges, kerülje a fizikai és mentális stresszt, étkezzen egészségesen, és mindig igyekezzen a kialvásra

Sajnos az ekcéma kezelése jóval könnyebb, mint a gyógyítása. Az atópiás ekcéma kezelése a jelenlegi tudomány szerint nem gyógyítható, de a tüneteket gyakran sikerül csillapítani. Kezelése kortizonnal és antihisztaminnal történik. Az atópiás ekcéma sajnos egy olyan krónikus betegség, ami rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Gyakran száraz, érdes, pikkelyes bőr formájában jelentkezik, erős viszketési inger kíséretében. Tünetei a kezek és a lábak belső felületén, a térd hajlataiban, az arcon és a nyakon fordulnak elő. A viszketés miatti alváshiány teljesítménycsökkenéshez és összpontosítási zavarokhoz vezet, valamint általános gyengeséghez és ellenálló képesség romláshoz. Az atópiás ekcéma sajnos már gyermekkorban megjelenik, általában immunrendszer zavar okozza, a szervezet olyan ellenanyagokat termel, lényegében ártalmatlan anyagokkal szemben, mint a házi por, vagy a dió félék. A betegség kialakulása elsősorban hajlam, de a környezeti tényezők is szerepet játszanak, amely mellé gyakran párosul allergia, asztma, szénanátha. 

Lelki tényezők

Az atópiás ekcéma megterhelő lelki tényezők miatt is kialakulhat. A gyermekkorban kialakuló betegség hátterében igen súlyos lelki problémák húzódhatnak, mint a szülők általi túlzott sterilizálás, vagy a szülők válásával járó „gyermek depresszió”, esetleg a figyelemfelkeltés állandó kudarcba fulladása következtében.  Az atópiás ekcémával küzdő csecsemők és gyermekek, a mentális megterhelés következtében lesznek betegek. Mit jelent ez? Az atópiás személyek a lelki behatásokra és a stresszre rendkívül érzékenyen, a megszokottól eltérően reagálnak, amely mögött többnyire „otthonról hozott” trauma áll.

Természetes gyógymódok az atópiás ekcéma kezelésére

  • 2 teáskanál fekete teát forrázzon le ½ liter vízzel, hagyja 15 percig állni, szűrje le, és hagyja kihűlni. Amint meghűlt, pamutkendőt mártsunk bele, és azzal fedjük le az érintett bőrfelületet. Utána zsírosító krémmel, lehetőleg szívmag (cardiospermum) tartalmúval kenje be.
  • Használjon cink tartalmú kenőcsöt naponta legalább 1-2 alkalommal
  • Kerülje a tejtermékeket, főként növényi ételeket fogyasszon. Kerülje a fűszeres ételeket.

Cikkem megírása tudományos publikációk szakfordításával történt. Segítségül vettem a British Medical Journal által kiadott kutatási eredményt, amely egyértelműen leírja az atópiás ekcéma lelki hátterét. Ezúton köszönöm a tudományos cikket az „European Academy of Dermatology and Venereology” intézetnek, amelyet Emiliano Panconesi MD. professzor publikált.

Szakfordítás:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema_home_treatment

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(02)91373-4/abstract

http://eprints.nottingham.ac.uk/862/1/new_treatments_for_AD.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733863505000562

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email