Egészséges a vegán étrend? Betegségmegelőzés

Egészséges a vegán étrend? Betegségmegelőzés  1

Az egészséges vegán étrenden élő emberek véréből kimutatták, hogy a táplálkozásnak köszönhetően számos betegség kialakulása megakadályozható. Az alábbi listában részletesen megtalálja a vegán élet előnyeit, a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés módjait a tökéletes balansz érdekében.


Mellrák. Azon országokban, ahol a nők nagyon kevés húst és állati eredetű termékeket esznek, vagy egyáltalán nem esznek, ( tej, túró, vaj, tojás, hús, hal ) jóval kisebb arányban alakul ki mellrák, mint azoknál a nőknél, akik többet fogyasztanak állati eredetű termékeket.

Csontritkulás. A csontok egészsége a túl sok vagy túl kevés fehérjétől, a megfelelő kalcium beviteltől, a magas kálium- és alacsony nátrium bevitelétől függ. Az egészséges vegán táplálkozás egy tökéletes étrend keretein belül megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

Fizikai előnyei

Amellett, hogy a vegán táplálkozás segít a betegségek megelőzésében, a veganizmusnak számos fizikai előnyei is ismertek. Tudja meg, hogy a vegán étrend hogyan teszi a testet erősebbé, szebbé, és energikusabbá.

Testtömeg-index. Számos populációs vizsgálat kimutatta, hogy egy vegán étrend, amely hús nélküli táplálkozás, alacsonyabb BMI-hez ( teesttömeg index ).

Fogyás. Az egészséges fogyás egy tipikus eredménye az intelligens vegán étrend követőinek. A vegán étkezés kiküszöböli a legtöbb egészségtelen ételeket, amelyek hajlamosak kiváltani súly problémákat. 

Energia. Ha követjük az egészséges vegán étrendet, meg fogja tapasztalni, hogy az energiaszintje sokkal magasabb lesz. Ezt a blogbejegyzést a Happy Healthy Long Life mutatta be, miszerint Tony Gonzalez vegán táplálkozásba kezdett és a szerzett energiaszint jóval magasabb volt, mint a focista társaké.

Az egészséges bőr. A dió és az A- és E vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztása nagy szerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában, így a vegánoknak rendszerint szebb a bőre. Sokan, akik a vegán étrendre váltanak, jelentős mértékben látják a foltok csökkenését is.

Hosszabb élettartam. Több tanulmány azt mutatja, hogy a vegán vagy vegetáriánus életmódot élők átlagosan 3-6 évvel hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem.

Testszag. A tejtermékek elhagyása és vörös húsok likvidálása jelentősen csökkenti a testszagot. 

Rossz lehelet. A vegánok gyakran tapasztalják a rossz lehelet csökkenését, amely első sorban a növényi táplálkozásnak köszönhető. A tejtermékek elkerülésével sokat segíthetünk az emésztési problémák ellen, ami többek között a rossz leheletet is befolyásolja. 

Haj. Sokan, akik a vegán étrendet követik, arról számolnak be, hogy a hajuk erősebb lesz, és egészségesebbnek néz ki. A vegán egészség nemcsak belülről segít, kívülről is látványos eredményt hoz.

Körmök. A vegánoknak sokkal erősebb, egészségesebb körmeik vannak, mint más táplálkozási szokást követőknek. 

Pemenstruációs szindróma. Amikor vegán étrendre váltanak a nők, sokan állítják, hogy a PMS tünetek sokkal kevésbé intenzívek, vagy eltűnnek. 

Migrén. A vegán egészség a migrén megszűnésével párosul. Természetesen a migrén kialakulásban közrejátszik a bevitt táplálék minősége.

Allergia. A tej-, hús- , és a tojás csökkentése, majd elhagyása gyakran az allergiás tünetek enyhítését szolgálja. A vegánok körében jóval kevesebben küzdenek jelen problémákkal.

Egyéb előnyök

Amellett, hogy a vegán étrend és életmód biztosítja a fent említett előnyöket, a vegán étrend garantálja a súlyos bakteriális fertőzések elkerülését is. Tanulmányozza a további előnyöket a vegán élet mellett:

Állatok: Sok vegán kiáll az állatok lemészárlásnak megakadályozása mellett. 

Környezet: A növények lényegesebben kevesebb erőforrást igényelnek, mint a növekedésben lévő állatok. A vegán segít csökkenteni az okozott károkat a környezetben, növényi táplálkozásnak köszönhetően.

Kólibacillus: Szennyezett vörös húsokban található, véres hasmenés formájában jelentkezik. A kisgyermekek és az idős emberek, akiknek az immunrendszere gyenge, rendkívül fájdalmas halált képes okozni. A vegán étkezésben a kólibacilus teljes kockázatának elkerülése és megfertőzése, mint salmonella, elkerülhető . Egy másik gasztrointesztinális betegség,amelyet állati termékek okoznak  -Szalmonella ételmérgezés – szorosan kapcsolódik a kólibacilus jelenlétéhez A leggyakoribb módja a szalmonella ételmérgezésnek,  a nyers tojás vagy nyers csirkehús, fertőzött csirkék fogyasztása. 

Globális élelmiszer ellátás: Gabonával való etetés azt eredményezte, hogy az állatok táplálékforrása következtében az emberek számára csökkent az elérhető gabona mennyisége. Sok ember éhezett, és fog éhezni, míg ugyanezen élelmiszeren élő állatok a vágóhídra jutnak. A vegánok segítik ezen egyensúly helyreállítását.

Hormon fogyasztás: Az állatok hormonokat kaptak, ennek tükrében gyorsabban növekedtek ( bevett gyakorlat a húsiparban ) ez azt jelenti, hogy az alkalmazott hormonok bejutnak az emberi szervezetbe. Kimutatták, hogy a hormonokkal felfújt állatok a tumor kialakulását okozhatják az emberben.

Antibiotikumok: Antibiotikumokat gyakran adnak az állatok takarmányába, ami bakteriális rezisztenciához vezethet. 

Forrás és szakfordítás: http://www.nursingdegree.net/blog/19/57-health-benefits-of-going-vegan/




 
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email