Csalántea külső használatra

Csalántea külső használatra 1

A csalán roppant sokoldalú és értékes gyógynövény. Régóta ismertek áldásos hatásai főzete erősíti az immunrendszert kúraszerűen alkalmazva pedig számos betegségre jelenthet gyógyírt. Ráadásul a csalántea külsőleg is sikeresen alkalmazható, sőt még szépülhetünk is vele!


A tavasszal szüretelt csalánlevél főzete nagyszerű fájdalomcsillapító a belőle készített ülőfürdő az aranyértől vagy reumától szenvedők mindennapjait könnyítheti meg. Ehhez nem kell mást tennünk mint egy pohárnyi csalánteát hozzáönteni egy kád forró vízhez. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a csalán magas klorofill tartalmának köszönhetően erős színező tulajdonsággal rendelkezik, akár a zománcot vagy a porcelánt is „átfestheti”. A csalántea kiváló gargarizáló szer, hiszen enyhíti a torokgyulladást, ahogyan köptetőnek is kiváló. Utóbbihoz csak fél liter vízre, egy púpozott kanál szárított csalánlevélre és egy evőkanálnyi szederlevélre lesz csak szükségünk.

Bőrbajokra és reumára is jó a csalán

Frissen szedett fiatal levelei jól használhatók arctisztításra a csalántea gőze ugyanis hozzájárul a kamaszkori pattanások eltüntetéséhez. Ha még hatékonyabb eredményt szeretnénk elérni a gőzölés után húzzuk össze az arc pórusait a csalán leveleiből készült frissítő főzettel. 60 gramm száraz és 200 gramm friss csalánlevelet egy liter forrásban lévő vízben tíz percig főzünk, miután a tűzről levettük még húsz percig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd a folyadékkal benedvesítünk egy arclemosó vattakorongot és határozott mozdulatokkal – de nem annyira, hogy fájdalmat érezzünk – többször végigütögetjük vele arcbőrünket. A megmaradt csalántea főzet hűtőszekrényben több napig eláll, ezért a maradékot ne öntsük ki! A csalán fiatal leveléből facsart levet borogatásként használhatjuk megszünteti az allergiás bőrpírt és a rovarcsípés okozta égető, fájó tüneteket, valamint a folyadékkal átitatott géztampon elállítja az orrvérzést. Köszvényre és reumára is jó a frissen szedett csalán, ha fájó testrészeinket csapkodjuk vele.

Mossunk hajat csalánteával

Sokaknak okoz gondot, hogy még a drága samponok, balzsamok vagy szeszek sem képesek megszüntetni hajuk zsírosodását, és korpásodását. Szerencsére a csalántea ezekre a panaszokra is megoldást jelenthet, sőt mivel serkenti a vérkeringést lemosóként alkalmazva még a korai hajhullást is megállíthatja. Ezúttal sincsen szükség hókuszpókuszokra a leforrázott és lehűtött friss csalánlevelekből készített főzettel egyszerűen öblítsük le a hajunkat. Fontos, hogy a csalántea legyen az utolsó öblítő ezt követően már ne vigyünk fel semmilyen más szert a hajunkra. Erősen zsíros haj esetén csalános öblítővizünket „megbolondíthatjuk” zsurlóból, zsályából és rozmaringból álló főzettel. Korpa ellen érdemes kipróbáni a csalán alapú hajszeszt, amelyet úgy állíthatunk elő, hogy fél liter lobogó vízben és ugyan ennyi ecetben hárommaréknyi csalángyökeret megfőzünk. A leszűrt teával naponta két-három alkalommal dörzsöljük be fejbőrünket kedvező hatását rövid időn belül tapasztalni fogjuk.

Tudtad?

Bár a csalán gyógyító ereje évszázadok óta ismert, valójában szövet alapanyagként már jóval korábban alkalmazták. Már a bronzkori sírokban találtak csalánszövet szőttest, amely majdnem olyan erős, mint a vászon. Az első világháború alatt sokan ezzel pótolták a hiányzó pamutot.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email