Kevés olyan egyszerű dolog okoz akkora örömet, mint egy pohár jeges tea a nagy melegben, vagy éppen egy gőzölgő csésze a hideg napokon. Ha pedig a zöld tea kerül a poharunkba, nem csupán felfrissülünk és felmelegedünk, hanem szervezetünk egészségéhez is hozzájárulunk: A zöld tea ugyanis kiváló antioxidáns és méregtelenítő, csökkenti a koleszterinszintet, segít a rák megelőzésében, illetve kezelésében.
Az eredetileg Ázsiában őshonos teanövény (Camellia sinensis) örökzöld, fás szárú cserje. Általában 1,5 méter magasra vágják, megkönnyítve ezzel a levelek betakarítását. Feldolgozás szempontjából négy különböző tea létezik: a fermentált (erjesztett) és szárított fekete tea, a hőkezelt és szárított zöld tea, a kizárólag szárított fehér tea, valamint az oolong, amelyet csak részlegesen erjesztenek. Bár mindegyik eljárás befolyásolja a tea tulajdonságait, a legnagyobb változást a fermentáció okozza. Az erjesztés alatt lezajló oxidációs folyamatok ugyanis a tea színét, összetételét és aromáját is meghatározzák.
Gyógyító hatóanyagok
Mivel a zöld tea nagyobb mennyiségben tartalmaz metilxantinokat – többek között koffeint és teofillint – élénkítő hatással rendelkezik, javítja a memóriát, ugyanakkor L-theanine aminosav összetevője nyugtatólag hat és oldja a szorongást. Az egészségmegőrzés szempontjából ennél is fontosabb, hogy a benne található polifenoloknak – epigallokatekin-3-gallát vegyületben különösen gazdag – és flavonoidoknak köszönhetően kiváló gyulladásgátló és antioxidáns, megköti a szervezet helyes működését megzavaró, többek között az érbetegségek, a reuma, valamint a rák kialakulásában, illetve az öregedésben szerepet játszó szabad gyököket.
Igyunk zöld teát
A zöld tea bevitele gátolja az Alzheimer-kór kialakulását, valamint elősegíti az agysejteket károsító toxinok eltávolítását a szervezetből. Nagyszerű méregtelenítő, erősíti az immunrendszert, valamint megszabadít az öregedés folyamatát felgyorsító toxinoktól. Lassítja a rák növekedését, gyógyítja a sebeket, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így a zöld tea hasznos szövetséges a diabétesz megelőzésében és kezelésében. Napi négy csésze zöld tea fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, ennél nagyobb mennyiség pedig a koleszterinszintet is beállítja. Mivel üresen (cukor nélkül) teljesen kalóriamentes, javítja az emésztést, erős vízhajtó, valamint a máj működését is támogatja, ráadásul egyharmadával csökkenti azon enzimek kibocsátását, amelyek a szervezetben a zsír elraktározásáért felelősek kiváló kiegészítője a fogyókúráknak. Az emésztőrendszerbe kerülő zsírok gyors lebontása érdekében főétkezések előtt érdemes egy pohár zöld teát inni!
Készítsük el otthon
Jó tudni, hogy a tea elkészítési ideje alapvetően meghatározza tulajdonságait. Amennyiben csak rövid ideig, legfeljebb két percig áztatjuk, a zöld tea árnyalata, íze és illata enyhe lesz, míg tíz perces áztatás esetén barnássárga színt és erőteljes aromát kapunk. A zöld teában található koffein a forró vízben szinte pillanatok alatt kioldódik – a főzet koffeintartalmát a tea mennyisége és a főzés ideje is befolyásolja –, ugyanakkor az antioxidáns hatásért is felelős polifenoloknak erre több időre van szükségük. Ezért a kívánt hatás elérése érdekében érdemes minél tovább áztatni a tealeveleket.
Külsőleg is hatásos
A bőrre kenve a zöld tea hidratál, megszünteti a hámréteg gyulladásait, antioxidánsai megvédenek az UV-B sugárzás káros hatásaitól , és csökkentik a melanóma kockázatát. Feszesítő hatása a narancsbőr elleni küzdelemben tesz jó szolgálatot.
Tudtad?
Gyakori félreértés, hogy a zöld teából hiányzik a koffein, holott közel akkora mennyiséget tartalmaz, mint a fekete tea. Ugyanakkor a fermentáció miatt a fekete tea szinte teljesen elveszti a nyers tealevél antioxidáns hatását.