Egészségesebb lenne? Napi egy grapefruit sokat segíthet

Egészségesebb lenne? Napi egy grapefruit sokat segíthet 1

Fele narancs, fele palmeo: így született meg a grapefruit, ami magában hordozza a két trópusi gyümölcs minden jó tulajdonságát. Sőt, ha antioxidáns hatását nézzük, a természetes keresztezés olyan jól sikerült, hogy a grapefruit mindkét „szülőjén” túltesz.


Barbadosról indult világkörüli útjára a grapefruit (Citrus paradisi), ami az ottani narancs és az indonéz palmeo természetes kereszteződésének eredménye. Nevét arról kapta, hogy a szőlőhöz hasonlóan, fürtökben terem. Elsősorban savanykás íze miatt, Európában nem számít a legkedveltebb citrusfélék közé, holott rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Antioxidáns gyümölcs

Jótékony hatásai jelentős részben kimagasló antioxidáns-tartalmának köszönhetők. Antioxidánsokból ráadásul többfélét tartalmaz, ezek pedig egymás hatását is erősítik. Legfontosabb a C-vitamin, ebből mindössze egy darab rózsaszín belű grapefruit fedezi a napi szükségletünket. A rózsaszín vagy a piros húsú fajták bővelkednek likopinban, ami az egyik legerősebb antioxidáns karotinoid, míg a szintén hatékony antioxidánsnak számító limonoidok és flavonoidok valamennyi grapefruitban megtalálhatók. Erre vezethető vissza a gyümölcs daganatellenes hatása: kivonatait, illetve a nyers grapefruitot, gyakran alkalmazzák a bőr-, a gyomor-, a mell-, a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák kiegészítő terápiájában. Jó hasznát vehetjük az ízületi (reumás) gyulladások és az asztma tüneteinek enyhítésében, valamint általános immunerősítőként is figyelemre méltó a hatása.  

Hozzájárul a méregtelenítéshez

Ha szeretnénk megtámogatni szervezetünk természetes méregtelenítő funkcióit, a grapefruit az egyik legjobb választás. A benne lévő limonoidok ugyanis fokozzák a májban a glutation-S-transzferáz (GST) méregtelenítő enzim termelődését. Rostjai közreműködnek a béltisztításban, segítenek eltávolítani a letapadt káros salakanyagokat. Hozzájárul a vesekő megelőzéséhez, elősegíti a vesék tisztulását, és a felesleges víz távozását. A méregtelenítésen belül egy különleges tulajdonsága is van a grapefruitnak: képes ugyanis mérsékelni az alkohol vagy a drogok miatt kialakuló elvonási tüneteket. Pektintartalma révén ráadásul a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, a sérült bélflóra helyreállításában is számíthatunk a grapefruitra.

Védi a szívet

Önmagában már jelentős antioxidáns-tartalma is nagyszerű szívvédővé teszi a grapefruitot, hiszen semlegesíti a gyulladásokat, érrendszeri problémákat okozó szabad gyököket. A gyümölcsben lévő rostok csökkentik az LDL koleszterin szintjét, a kálium többek között a magas vérnyomás kordában tartásában kaphat szerepet. Amennyiben megemelkedett a koleszterinünk, érdemes a vörös belű grapefruitot választani.

Szezonális betegségek ellen

Szintén antioxidánsainak, elsősorban a C-vitaminnak köszönhetően ősszel és télen, a grapefruit kúraszerű fogyasztásával, könnyebben kivédhetők az ilyenkor gyakori légúti megbetegedések. Magjai és a magokból készült kivonatok sikerrel alkalmazhatók a bakteriális gyulladások, felülfertőződések kezelésére. Megfázás ellen kifejezetten ajánlott a grapefruit.

Javítja az emésztést

A grapefruit a vastagbél megtisztítása és a koleszterin csökkentésén kívül az emésztést is javítja. Nyugtatja bélrendszert, közreműködik a fekélyek, gyulladások megelőzésében és kezelésében. Rostjai felpörgethetik az anyagcserét, megszüntetik a székrekedést és a hasmenést, a bélflóra egyensúlyának helyreállításával pedig hozzájárulnak az emésztőenzimek termelődéséhez. Béltisztító, vízhajtó és emésztésserkentő hatása miatt, a fogyókúrákban is jól használható.

Megszüntetheti a fejfájást

A visszatérő, erős fejfájás, sőt, akár a migrén is enyhíthető a grapefruittal. Ehhez a legjobb módszer, ha a gyümölcs frissen facsart levét kávéban elkeverjük, és így isszuk meg. Nemcsak a fejfájást, hanem a legtöbb fájdalmat épes enyhíteni, amennyiben kávé nélkül fogyasztjuk, valamivel gyengébb lesz a hatása.

Segíti fogyni

Egy amerikai felmérésben 91 túlsúllyal küzdő páciensnek placebo kapszulát, grapefruit kapszulát, grapefruit dzsúszt, illetve egy félbe vágott nyers grapefruitot adtak naponta háromszor, minden étkezés előtt fél órával. 12 héttel később a legnagyobb súlyvesztést azoknál tapasztalták, akik a nyers gyümölcsöt ették, de a kapszula és a dzsúsz fogyasztása is jelentősebb fogyást eredményezett, mint amit a placebót kapóknál mértek.  

Külsőleg is alkalmazhatjuk

Tegyük a grapefruit illóolajat fürdővízbe vagy párologtatóba, és meg fogjuk tapasztalni nyugtató hatását. Kiváló módszer depresszió ás alvászavarok ellen. A grapefruit kivonatai, a felhasználásával készült kenőcsök, de akár önmagában használva a gyümölcs leve, egyaránt kiváló fertőtlenítők, pattanásra, makacs bőrgyulladásokra érdemes ezeket kipróbálni.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16579728

http://foodfacts.mercola.com/grapefruit.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3229016

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email