Tavasszal zöldbe borul körülöttünk a világ, előbújnak téli álmukból az állatok. Szervezetünk számára ez az egyik legjobb időszak, hogy megszabaduljunk a hideg évszakban felgyülemlett toxinoktól, és persze az sem utolsó szempont, hogy a lengébb ruhák szezonjára, jó pár kilótól is megszabadulhatunk. Szerencsére a tavaszi ételek felhasználásával összeállított fogyókúra elvégzése nem kíván különösebb erőfeszítést. Olvassa el egy hétre szóló tavaszi fogyókúrás étendünket, amivel garantált a súlyvesztés.
A tavaszi ételek fogyasztásával könnyen feltölthetjük a téli időszakban megcsappant vitamin- és tápanyagkészleteinket. De nem csupán ebben segíthetnek a tavaszi ételek: a rostokban gazdag friss zöldségek és gyümölcsök hozzájárulnak a vastagbélben lerakódó salakanyag, valamint a mérgek eltávolításához. Utóbbi tulajdonságuknak is köszönhető, hogy a tavaszi ételek, és a tavaszi ételekből összeállított fogyókúrás étrend hatékonyan támogatja súlyvesztést, és a lapos has visszaszerzését.
Tavaszi fogyókúrás étrend ajánlatunk
Hétfő:
-
Reggeli: 1 csésze gabonapehely vagy cukormentes müzli 3 kanál tejszínmentes tejjel; tea vagy kávé 1 kiskanál mézzel.
-
Ebéd: 3 db darált csirke-, vagy pulykahúsból készült közepes méretű párolt gombóc, grillezett zöldségekkel (padlizsán, kaliforniai paprika, cukkini).
-
Vacsora: két vékony szelet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér 6 dkg nyers sonkával, egy paradicsommal, 2 levél fejes salátával; gyümölcssaláta 4 közepes szem eperből, 1 maréknyi fekete szőlőből, 1 szelet friss, felkockázott ananászból, fél darabolt kiviből.
A napközben jelentkező éhség elűzéséhez napi 2 darab répát és 1 maroknyi málnát fogyaszthatunk.
Kedd:
-
Reggeli: ½ csészényi gabonapehely, vagy cukormentes müzli, 3 kanál tejszínmentes tejjel; 1db natúr, sovány joghurt; tea vagy kávé 1 kiskanál mézzel.
-
Ebéd: 200 g felkockázott, fűszerezett –curry, csípős paprika, kömény, zsálya, stb.− pulykamell; egy vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült magvas kenyér; gyümölcssaláta 4 közepes méretű eperből, fél banánból, 1 szelet friss, felkockázott ananászból.
-
Vacsora: 1 kemény tojás, vagy 2 tojásfehérjéből készült rántotta; olívaolajos-borsos saláta: fél fej saláta, 2 kisebb paradicsom, rukkola; egy vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült magvas kenyér.
A napközben jelentkező éhség elűzéséhez: fél banán, 1 marék cseresznye.
Szerda:
-
Reggeli: 1 csészényi gabonapehely, vagy cukormentes müzli 3 kanál tejszínmentes tejjel; tea vagy kávé 1 kiskanál mézzel.
-
Ebéd: 130 g durumbúzából készült főtt tészta paradicsommal, vagy extra szűz olívaolajjal és egy csapott evőkanálnyi reszelt, sovány sajttal; saláta fél fej fejes salátából, egy kis darab kígyóuborkából −héjával− 1 paradicsom, egy mozzarella.
-
Vacsora: 200 g párolt tonhal; 150 g vegyes, párolt zöldség (burgonya, répa, zöldbab, cukkini).
A napközben jelentkező éhség elűzéséhez: 5 szem eper, 1 darab alma.
Csütörtök:
-
Reggeli: 2 vékony szelet pirítós egy kevés vajjal és hozzáadott cukor nélkül készült lekvárral, vagy sovány, kenhető sajttal; tea vagy kávé 1 kiskanál mézzel.
-
Ebéd: 200 g grillezett, sovány disznóhús; 200 g párolt spenót citromlével és extra szűz olívaolajjal; 2 szelet friss ananász.
-
Vacsora: egy nagy adag saláta rukkolából, 1 paradicsomból, 1 feldarabolt nyers paprikából, fél mozzarellából, 1 kisebb főtt burgonyából és 1 darab −50 g− tonhal konzervből.
A napközben jelentkező éhség elűzéséhez: 2 darab répa, 1 marék cseresznye, vagy meggy.
Péntek:
-
Reggeli: 2 vékony szelet pirítós egy kevés vajjal, és hozzáadott cukor nélkül készült lekvárral, vagy sovány, kenhető sajttal; tea vagy kávé 1 kiskanál mézzel.
-
Ebéd: 200 g csőben sült tengeri hal; pár szem koktélparadicsom; 150 g főtt brokkoli vagy kelbimbó citromlével, borssal és extra szűz olívaolajjal; gyümölcssaláta 4 közepes szem eperrel, fél banánnal és 1 szelet friss, felkockázott ananásszal.
-
Vacsora: két vékony szelet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér 6 dkg nyers sonkával, paradicsommal; 2 szelet friss ananász.
A napközben jelentkező éhség elűzéséhez: 1 darab alma, 1 darab banán.
Szombat:
-
Reggeli: 1 szelet kalács, mézzel vagy lekvárral; tea vagy kávé 1 kiskanál mézzel.
-
Ebéd: 2 szelet nyers sonka; egy vékony szelet teljes kiőrlésű lisztből készült magvas kenyér; saláta 1 avokádóból, egy marék kukoricából, vagy párolt zöldborsóból, 1 fejes saláta citromlével, borssal és extra szűz olívaolajjal.
-
Vacsora: 1 zellerszár, 1 kisebb sárgarépa, ½ édeskömény, 1 db paprika citromlével, borssal és extra szűz olívaolajjal; 150 g gombás rizottó; 150 g vegyes erdei gyümölcs.
A napközben jelentkező éhség elűzéséhez: 1 darab alma, 1 darab banán.
Vasárnap:
-
Reggeli: 1 szelet kalács, mézzel vagy lekvárral; tea vagy kávé 1 kiskanál mézzel.
-
Ebéd: 200 g grillezett, vagy főtt sovány disznóhús vagy 150 g vagy marhahús, wok-ban készült zöldségmix –cukkini, padlizsán, sárgarépa−, gyümölcssaláta 4 közepes eperből, 1 maréknyi fekete szőlőből, 1 szelet friss, felkockázott ananászból, fél darabolt kiviből.
-
Vacsora: 3 db vékony pirítós koktélparadicsommal, vagy zöldfűszeres, sovány sajttal, 2 szeletet füstöltlazac, 2 szelet friss ananász.
A napközben jelentkező éhség elűzéséhez: 1 marék meggy, 1 marék málna, vagy szeder.
Nagyon fontos, hogy a tavaszi ételek mellett minél több folyadékot, főként szénsavmentes vizet fogyasszunk. A változatosság kedvéért próbálkozhatunk az alábbi gyógynövényekből készült főzettel is, amely felgyorsítja a méregtelenítési folyamatokat.
Tavaszi fogyókúrás gyógyital
-
20 g nyírfa levél
-
20 g csalán levél
-
20 g hársfavirág
-
10 g ánizs, vagy kömény
Elkészítés: felforralunk kb. 200 ml vizet. Az alapanyagokat összekeverjük, egy evőkanálnyit helyezünk belőle egy bögrébe, ráöntjük a vizet, majd 10 perc után leszűrjük, és langyosan fogyasztjuk.