Kakukkfű gyulladásra – Fejfájás ellen is hatásos

Kakukkfű gyulladásra - Fejfájás ellen is hatásos 1

A közönséges kakukkfű –Thymus vulgaris –, népies nevein balzsamfű, démutka, kakucskafű, tömjénfű már az ókorban is ismert és közkedvelt gyógynövény volt. Erős fertőtlenítő és görcsoldó, eredményesen alkalmazható légúti fertőzések, húgyúti megbetegedések és migrénes fejfájás esetén, valamint hozzájárul a méregtelenítés sikeréhez.


A Thymus nemzetségbe tartozó kakukkfű, a Földközi-tenger nyugati részéről származik, de napjainkban egészen 3000 méter magasságig szinte bárhol megterem. Főleg az erős napfénynek kitett, sziklás talajt kedveli. Mintegy 350 fajtája ismert, bár ezek közül csak néhány alkalmazható gyógyászati célokra. Legfontosabb hatóanyagai között találhatunk fertőtlenítő, illetve mikrobaölő illóolajakat – antiszeptikus timol és antimikrobiális karvakrol –, míg gyógyászati szempontból szaponin, kávésav, csersav és flavonoid tartalma is értékessé teszi.

Fertőtlenítés, görcsoldás, kakukkfű

A kakukkfű védi a sejteket, erősíti az immunrendszert, ezáltal megóvja a szervezetet a betegségekkel szemben. Kiváló fertőtlenítő, a kakukkfűből készített tea inhalálással, vagy gargarizálással csökkenti az egyszerű megfázás tüneteit, a köhögést, a szájüregi és hörgőgyulladásokat, valamint tisztítja az eldugult orrüreget, levelének rágcsálása ugyanis hatékonyan csillapítja a torokfájást. Húgyúti fertőzések esetén ülőfürdőként alkalmazva, rövid idő alatt megszünteti a kellemetlen panaszokat. A népi gyógyászatban a nők növényének is nevezett, erős görcsoldó hatással rendelkező kakukkfű sikerrel alkalmazható dismenorrea – görcsös menstruáció –, valamint migrénes fejfájás, máj-, epe- és bélbántalmak ellenszereként. Csecsemők italához adagolva oldja a hasfájást okozó görcsöket. Főzete vérbőséget okoz és javítja a vérkeringést. Fokozza a vörösvérsejtek szaporodását, ezért a vérszegénységben szenvedő számára kifejezetten javasolt a fogyasztása. Mivel szabályozza a véráramot, a kakukkfű képes elállítani a kisebb sebvérzéseket.

Méregtelenítés természetesen

Keserű csersav tartalmának köszönhetően a kakukkfű víz- és féreghajtó hatással is rendelkezik, ezért jó szolgálatot tesz a fogyókúra, illetve a méregtelenítés során. Főzete külsőleg használva néhány perc alatt megszünteti a rovarcsípés miatt kialakuló kellemetlen viszketést, az égető érzést és a bőrpírt. A szépészeti ipar egyik nagy kedvence, számos bőrtisztító készítmény alapanyaga, főleg a zsíros bőr kezelésére alkalmas. Legjobban az arcbőrön és a hát zsírosabb területein fejti ki jótékony hatását. Házilag használva, az utolsó öblítővízbe kevert kakukkfű (főzet vagy kivonat) szabályozza a faggyú termelődését a fejbőrben. Ezen kívül élénkít és javítja a közérzetet, és bár ellentmondásosnak tűnhet, de a jó alvást is elősegíti.

Készítsünk otthon kakukkfű főzetet

Ivókúrához forraljunk fel fél liter vizet, tegyünk bele 25 gramm kakukkfűkeveréket, majd áztassuk 10 percig. Panaszok esetén, vagy a megelőzés érdekében a főzetet naponta háromszor melegen, kortyolva fogyasszuk. Étvágygerjesztőnek is kiváló, ehhez öt percig áztassunk 10 gramm kakukkfüvet egy csésze meleg vízben, a teát mindig étkezés előtt igyuk meg.

 

Tudtad?

Ha jól akarunk aludni, tegyünk néhány friss kakukkfűszárat és levelet a párnánk alá. A pihentető álom garantált!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email