Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a banán rendkívül egészséges! Ugyanakkor, ahogyan ez a gyógyszerekre is igaz, nagy mennyiségben fogyasztva már okozhat egészségügyi problémákat. Sorra vesszük, mik lehetnek a banán veszélyei.
Közismert, hogy a banán számtalan egészségügyi panasz kezelésére, megelőzésére használható. Segít mérsékelni az emésztési zavarokat, a refluxot, a gyomorégést, és a hasfájást, javítja a tápanyagok felszívódását, védi a gyomor- és a bélnyálkahártyát, főleg a túlérett banán, elegendő vízfogyasztás mellett megszüntetheti, de legalábbis enyhíti a székrekedést. Hozzájárulhat a 2. típusú cukorbetegség megelőzéséhez, a diabéteszben szenvedőknél kis mennyiségben fogyasztva javíthatja a vércukorszintet. A benne lévő nagyobb mennyiségű pektin és frukto-oligoszacharid (rostok) prebiotikus hatásúak, azaz támogatják a probiotikus baktériumok szaporodását, és ezáltal a bélflóra egyensúlyának megőrzését. Egy nagyobb banán a napi rostszükséglet hatodát fedezi. Mivel bővelkedik káliumban és magnéziumban, lelassíthatja a csontritkulás folyamatát, jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, óvja a szív egészségét, csökkenti a stroke kockázatát. Tartalmaz antioxidánsokat, például C-vitamint, valamint triptofánt, ami egy hangulatnövelő aminosav, megszüntetheti a szorongást és a stresszt. Mindezek mellett rendkívül tápláló, sportolás, nehéz fizikai munka előtt és után is jó szolgálatot tesz. Kúraszerűen alkalmazva, kiváló fogyókúrás gyümölcs, hiszen teltségérzetet okoz, valamint hatékony zsírégető. Nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is felpörget, vizsgák idején sokan a banánból jutnak hozzá a szükséges plusz energiához.
Jóból is megárt a sok
Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben viszont már árthat: sok mindenre igaz ez a megállapítás, ami alól a banán sem kivétel. Ha túlzásba visszük a fogyasztását, bizony, akár kellemetlen tüneteket is okozhat.
Nem mindig segíti az emésztést
Bár a banán alapvetően segít megszabadulni a székrekedéstől, ha nem elég érett, és kevés vizet iszunk a fogyasztása után, pont az ellenkező hatást fejti ki. Ráadásul, nemcsak szorulást kapunk miatta, hanem könnyen felpuffadhatunk, és a hasunk is görcsölhet.
Gazdag szénhidrátokban
A túl sok banán az alakunknak sem tesz jót. Bőségesen tartalmaz cukrot és más szénhidrátokat, ezért a hízásra hajlamosaknak, illetve a mozgásszegény életmódot követőknek, érdemes mértékletességet tartani. Cukortartalma a fogaknak sem tesz jót, felgyorsítja a zománc károsodását és a szuvasodást.
Fejfájás és vérnyomásproblémák
A banán (főleg a megbarnult) veszélyei között tartják számon, hogy egyeseknél fejfájást okoz, ugyanis közvetve hozzájárulhat az erek kitágulásához. Azoknak sem ajánlott, akik magas vérnyomás elleni gyógyszert szednek, mert a banán befolyásolhatja a terápia hatékonyságát, ahogyan alacsony vérnyomás esetén is csak módjával fogyasszuk. Hiába létfontosságú a szervezet számára a banánban jelentős mennyiségben jelen lévő kálium, túladagolása hányingert, általános gyengeséget, szívritmuszavart, izomgyengeséget, súlyos esetben átmeneti bénulást, szívleállást is kiválthat.
Allergiás reakciókat válthat ki
Viszonylag ritka, de tagadhatatlanul előfordulhat, hogy a banán allergiát okoz. Általában csak némi viszketésről, apró kiütésekről (leginkább a száj környékén), bőrpírról, esetleg hasfájásról, hányásról van szó, de szélsőséges esetben akár ájulás is bekövetkezhet. Különösen figyeljék magukat a banán fogyasztása után a parlagfűre, latexre allergiások, mert náluk nagyobb az esélye, hogy a gyümölcs is allergiás reakciókat vált ki.
Akik inkább ne egyék
Vesebetegségben, főleg veseelégtelenségben szenvedők és a várandós nők csak orvosi engedéllyel egyenek rendszeresen banánt. Szintén beszéljék meg szakemberrel a még engedélyezett mennyiséget, akik vérnyomáscsökkentőt, béta-blokkolót vagy vízhajtót szednek, illetve cukorbetegségben szenvednek. Csecsemőknél figyeljük meg a hatását, ha puffadást, székrekedést tapasztalunk, csökkentsük az adagot, vagy vegyük ki a gyermek étrendjéből.
Mennyi, az annyi?
Személyfüggő, hogy naponta hány darab banán ehető meg mindenféle veszély nélkül. Érett vagy túlérett banánból kettőt nyugodtan elfogyaszthatunk, ennél több (minden nap), viszont az arra érzékenyeknél, már enyhébb panaszokat okozhat. Ilyenkor elegendő csökkenteni az adagot. Attól viszont ne féljünk, hogy a banántól káliummérgezést kapunk, ehhez rövid időn belül legalább negyvenhármat kellene elfogyasztani, és még ekkor is jó eséllyel elkerülnénk a nagyobb bajt.
Mit mondanak a tudósok?
A Helsinki Egyetem vizsgálata kimutatta, hogy a latexre allergiásoknál a banán hasonló tüneteket okoz, megemeli az immunglobulin E (IgE) ellenanyag szintjét, valamint az allergiát a pozitív bőrteszt is igazolja.
Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8006321 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25651610 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8006321 https://www.livescience.com/45005-banana-nutrition-facts.html