Megszépít a méz: hajra, bőrre mézes receptek

Megszépít a méz: hajra

A méz nemcsak egy remek, természetes édesítőszer, hanem kiváló bőr- és hajápoló is egyben. Hogy ezeket a hatásait kit tudjuk használni, segítségünkre lehetnek a külsőleg használható mézes receptek.


Se szeri, se száma a méz felhasználási lehetőségeinek: fogyaszthatjuk magában, ételek alapanyagaként, ahogyan egészségügyi hatásait is könnyen kiaknázhatjuk. Kiváló ellenszere a torokfájásnak, nagyszerű fertőtlenítő, gyorsítja a megfázás gyógyulását, enyhíti az emésztési panaszokat. Számos kozmetikumban, szépségápoló szerben megtalálható, ami nem véletlen, hiszen a méz segítségével egészségesebbé, szebbé varázsolhatjuk a külsőnket.

Mézes receptek a vonzó külsőért

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a káros anyagokban bővelkedő kozmetikumok és tisztálkodószerek negatív hatásai a külsőnkön is meglátszanak. Ezeknek is köszönhető a száraz, berepedezett bőr, a gyakori és nehezen gyógyuló pattanások, a töredező, fénytelen, vagy éppen zsíros haj. Nem kell azonban elkeserednünk, hiszen a mézes receptek segítségével sokat javíthatunk megjelenésünkön, szebbé, egészségesebbé tehetjük a bőrünket és hajunkat.

  • Megvastagodott bőr. Főként a könyököket, sarkakat, vagy ritkább esetben a térdeket érintheti. Semmi mást nem kell tennünk, mint bekenni az érdekelt területet – fedjen teljesen, de ne csorogjon – bármilyen virágmézzel. Harminc perc után öblítsük le alaposan langyos vízzel, óvatosan, dörgölés nélkül, törölgessük meg. Hetente legalább háromszor alkalmazzuk.

  • Repedezett, kiszáradt, vagy hámló ajkak. Erre a méz az egyik legjobb ellenszer, elég, ha naponta többször, vékonyan bekenjük vele az ajkainkat. Segíti a sebgyógyulást, remekül fertőtlenít. Arra azonban ügyeljünk, hogy alkalmazása után, legalább fél órán keresztül, maradjunk langyos, meleg helyen.

  • Száraz, töredezett haj. A statisztikák szerint télen többször mosunk hajat, mint bármely más évszakban. Ez főként annak tudható be, hogy a hideg ellen használt sapkák, kapucnik, kalapok alatt a fejbőr nem lélegzik rendesen, a hajszálak összetapadnak, a frizura „összezuhan”. Viszont, a gyakori hajszárítás, és a fedett fejbőr eredményeként, a hajszálak töredezetté, gyengévé válhatnak, a normális hajhullás felerősödik. Ahhoz, hogy visszaállítsuk hajunk egészségét, nincs szükségünk másra, mint egy méz és extraszűz olívaolaj alapú pakolásra. Keverjük össze egy csészében (a haj hosszának függvényében) fele-fele alapon a két összetevőt. Nedvesítsük be a hajunkat, vigyük fel rá a keveréket, és gyengéden oszlassuk el egyenletesen egy fésű, vagy – lehetőleg természetes szőrből készült – kefe segítségével. Tekerjük be fejünket egy tiszta törölközővel, és hagyjuk állni 20 percig. Ezután a szokásos módon mossunk hajat.

  • Egyszerű arcpakolás. A fáradt, energiát vesztett arcbőrt az alábbi módon varázsolhatjuk üdévé a méz segítségével. Keverjünk össze két kiskanál mézet, ugyanennyi tejjel. A pakolást körkörös, gyengéd mozdulatokkal masszírozzuk az előzőleg megtisztított – vagy természetes bőrradírral kezelt – arcbőrbe. Hagyjuk állni tíz percig, majd langyos vízzel, alaposan öblítsük le. Ezt lehetőleg este, lefekvés előtt végezzük, utána már ne használjunk más termékeket.

  • Hidratáló arcpakolás. Ha természetes úton szeretnénk hidratálni arcbőrünket, készítsünk kamillavirágokból sűrű főzetet, amit utána természetesen leszűrünk. Használhatunk filteres kamillát is, ebben az esetben egy csészényibe 2-3 zacskót tegyünk. Annyi mézet adjunk hozzá, hogy egyenletes, sűrű masszát kapjunk. Tíz percig hagyjunk a bőrünkön, majd langyos vízzel öblítsük le. Reggel és este használjuk. Hűtőszekrénybe téve, lefedve 4 napig eláll, de mielőtt újra alkalmazzuk, várjuk meg, amíg magától eléri a szobahőmérsékletet. Ne melegítsük!

  • Arcpakolás száraz, kipirosodott bőrre. Nincs szükségünk másra, mint mézre és természetes, natúr joghurtra. Egy kanál joghurthoz hozzáadunk egy kiskanálnyi mézet,, majd könnyed mozdulatokkal felvisszük az arcbőrre. Mielőtt langyos vízzel leöblítjük, hagyjuk állni bőrünkön legalább 15 percet.  

  • Pattanások, aknés bőr. A méz egyik legnépszerűbb kozmetikai felhasználási területe. Kenjük be a problémás részt egy kevés mézzel, majd 30 perc után öblítsük le. Amennyiben csak néhány pattanásról van szó, a mézet kenhetjük egy tapaszra is, amelyet közvetlenül a pörsenésre helyezünk. A méz megakadályozza a fertőzés továbbterjedését, antibakteriális hatású, valamint nyugtatja az irritált bőrfelületet, ezáltal a kivörösödés jelentősen elhalványul.

  • Lazító lábvíz. Sokszor érezzük elnehezedettnek, fáradtak a lábainkat? A méz ebben is segít, töltsünk tele egy lavórt meleg vízzel, és oldjunk fel benne két evőkanálnyi mézet. Puhítja a bőrt, serkenti a vérkeringést, valamint fertőtleníti a lábunkat, amely télen sokszor egész nap szoros cipőkbe, csizmákba van zárva. Lábfejünk ilyenkor befülled, és a meleg, nyirkos közeg, a fertőzések, kórokozók egyik legkedveltebb közege. Ha szeretnénk fokozni a méz alapú lábvíz hatását, a lavórba cseppentsünk 2-3 csepp levendula vagy rozmaring illóolajat is. A műveletet 10-15 percen keresztül végezzük, majd lábfejünket tiszta törölközővel, alaposan szárítgassuk meg.

Tudtad?

A mézes arcpakolások használata a nyak és a dekoltázs bőrével is csodákat tehet. Használhatjuk a kézfejen, ebben az esetben lefekvés előtt kenjük be vele a bőrünket, majd húzzunk fel egy könnyű gyapjúkesztyűt, hogy ne foltozzuk össze az ágyneműt. Felkelés után langyos vízzel öblítsük le.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email