Február 14.: Valentin nap, Bálint nap – a szerelem, a szerelmesek ünnepe. Ilyenkor a párok fokozottabban romantikáznak, megajándékozzák egymást, sőt még a barátok is, kimutatva egymás felé szeretetüket, s azt, hogy fontosak egymás számára. Ezen a napon mindenképp hangsúlyosabbá válik a szeretet, amit kifejezni nem csak ajándékokkal lehet, hiszen bármilyen apró kedveskedéssel, meglepetéssel egy kis plusz örömet csempészhetünk egymás életébe. És ha ezt saját magunk készítjük el, az értéke még nagyobbá válik, a pillanat még meghittebb lesz. Ilyen lehet egy emlékezetes, finom, Valentin napi ebéd vagy vacsora, vagy akár a párunknak csomagolt pár finom falat egy mellé rejtett üzenet kíséretében.
Ételötletek
Mivel ez a nap főként a szerelemé, érdemes olyan ínycsiklandó, pikáns, kényeztető és tápláló finomságokban gondolkodni, melyek a hiedelmek szerint afrodiziákumként hathatnak, azaz felébresztik a libidót, s kényeztetik az érzékeket.
Ennek megfelelően előételnek kiváló alap egy szemeket is gyönyörködtető, különféle gyümölcsöket felsorakoztató (pl. eper, kivi, banán és szőlő- vagy áfonyaszemek), sütiformával szív alakúra kivágott, ötletes gyümölcsnyárs, melyet aztán megkoronázhatunk mézes, fahéjas, vaníliás joghurtmártogatóssal, vagy akár olvasztott, fűszeres csokoládé és tejszínhab kombinációjával is. Viszont egy pikáns, almás zellersaláta is kitűnő alap.
Folytatásként egy selymes zellerkrémleves pirított kenyérkockákkal pillanatok alatt összedobható, nagyon jó étvágycsináló, így kitűnően előkészíti a terepet a folytatáshoz. Akárcsak a narancsos-gyömbéres sütőtök krémleves csipet chilivel, pörkölt tökmaggal és pirított baguette szeletekkel. A tejfölös habarással csirkemell filéből, zöldségek közül főként sárga- és fehérrépából, gombából és fűszerekből készített legényfogó leves is ígéretes választás.
Főételként számos ínycsiklandó étel számításba jöhet. Ilyen a könnyen elkészíthető, zamatos, baconbe tekert csirkemáj petrezselymes burgonyával és tzatzikivel, vagy baconbe göngyölt sajtos karaj cheddaros krumplipürével. Hasonló ízletes választás az aszalt paradicsomos vasalt csirkemell vegyes salátaágyon, vagy a fűszeres, mézes-mustáros, ropogós sült kacsacomb párolt lilakáposztával, akárcsak egy szaftos steak roppanós-vajas, fűszeres zöldségekkel. De remekül megállja a helyét a tonhalas-tejszínes vagy gombás-tejszínes penne is petrezselyemmel díszítve, mint ahogy a paradicsommártásos spagetti tenger gyümölcseivel. És kimondottan ideálisak a vörösborban párolt vagy sült húsok aszalt gyümölcsökkel és hercegnőburgonyával.
Desszertként pedig jöhet egy tüzes, bódító színű vörösbársony-torta, egy csupa csoki brownie tejszínhabbal, egy csábító diós habcsók, vonzó gyümölcszselés sajttorta vagy áfonyás joghurttorta, esetleg egy látványos epres parfé vagy panna cotta átlátszó, formás pohárban, de akár a szintén ízlelőbimbókat kényeztető Raffaello golyó, vagy a mindenki kedvence somlói galuska is remek végszó egy divatos Valentin napi menüben.
Tipp
Vágyfokozóként számon tartott ételek, amelyeket belecsempészhetünk fogásainkba: olajos magvak (mandula, dió, tökmag, mogyoró), gyümölcsök közül a füge, mangó, eper, banán, datolya, gránátalma és a bogyósok, illetve a sütőtök, zöldségekből az avokádó, petrezselyem, paradicsom, zeller, továbbá a bor, a méz, a csokoládé, a kaviár, a kagyló, a lazac, a tojás és természetesen a fűszerek (vanília, fahéj, chili, gyömbér, ánizs, babér, bazsalikom, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, mustármag).
(x)