Quinoa mindenkinek! A legszuperebb szuperélelmiszer

Quinoa mindenkinek! A legszuperebb szuperélelmiszer 1

Nincs benne glutén, mégis úgy használhatjuk, mint a gabonákat. Ezt „tudja” a quinoa, ami rendkívül egészséges, a szuperélelmiszerek között is kimagaslóak a jótékony hatásai. A létező legjobb gabonapótló, igazi energiabomba.


A quinoa úgynevezett álgabona, azaz, bár rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék közé, táplálkozási szempontból, tökéletesen pótolja ezeket. Sőt, sokkal értékesebb, hiszen teljes élelmiszer, ami szinte valamennyi, az ember számára fontos tápanyagot tartalmazza. Közeli rokona a spenótnak és a céklának, mivel nincsen benne glutén, így a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Már az indiánok is nagyra tartották

Egészség megóvó és gyógyító hatásait nagyon korán felismerték, az Andokban élő őslakos indiánok, már 5000 évvel ezelőtt termesztették. A növény kerekded, gabonaszemre emlékeztető magja annyira értékes volt az őslakosok számára, hogy létezését eltitkolták a hódító spanyolok elől. Tudásukat a modern tudomány is igazolta, összetevőinek sokfélesége miatt, méltán került be a szuperélelmiszerek közé. A quinoa ugyanis rendkívül nagy mennyiségben és változatosságban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és rostokat. Annak ellenére, hogy a quinoa aránylag magas kalóriatartalommal rendelkezik (100 g 372 kalória) az alakjukat féltőknek sem kell lemondaniuk róla, hiszen már kis mennyiségben fogyasztva hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Quinoa, az egészség piciny őre

Három, különféle fajtáját fogyaszthatjuk, létezik fekete, fehér, és vörös quinoa, tápértékük, valamint tápanyagaik mennyisége és minősége azonban szinte pontosan megegyezik.  A quinoa főbb összetevői között fontos megemlíteni a telített, valamint az egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6), aminosavakat, vízben oldódó cukrokat és keményítőt. Bővelkedik még káliumban, vasban, foszforban, kalciumban, mangánban, rézben, cinkben, magnéziumban, riboflavonoidokban, folátokban, valamint niacinban (B3-vitamin), A-, B1-, B2-, B6 és E-vitaminokban.

Lisztérzékenyeknek sem árt

Napjainkban egyre többen szenvednek valamilyen ételallergiától, ám, ha a quinoa mellett tesszük le voksunkat, ettől sokkal kevésbé kell tartanunk, hiszen glutén-, és laktózmentes. A vesekő kockázatát növelő oxalátokat viszont tartalmaz, ezért, aki erre hajlamos, csak kisebb mennyiséget fogyasszon belőle. A quinoa íze kellemes, de egyáltalán nem domináns, ezért nyugodtan használhatjuk sós és édes ételek alapanyagaként, vagy kiegészítőjeként. Főzhetjük hasonlóan, mint a rizst, meghinthetjük vele salátánkat, keverhetjük kiadósabb zöldséglevesekbe. Lisztté őrölve panír, sőt, kenyér és készíthető a quinoa felhasználásával, ahogyan számos nyalánkság ötletadója is lehet. Ez a szuperélelmiszer annyira sokoldalú, hogy szinte megunhatatlan.

Szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

Immunerősítő: egyebek mellett, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, ezek közül a legfontosabbak a quercetin és a kaempferol. Előbbiből többet, mint az egyik leghatékonyabb antioxidánsnak tartott vörös áfonya. Nem véletlen tehát, hogy a quinoa remek gyulladáscsökkentő és vírusölő, erősíti az immunrendszert, védi a szívet és segíthet megelőzni a rákos daganatok kialakulását. Enyhén nyugtató hatású, ezért csökkenti a stressz és a depresszió tüneteit.

Javítja az emésztést: a quinoa magja több növényi rostot tartalmaz, mint az ebből a szempontból egyébként kiemelkedőnek számító gabonák. Ezeknek a rostoknak többsége vízben oldhatatlan, ezért a főtt quinoa kevesebb rostot tartalmaz, mivel főzés közben „megszívja magát”. A rostok fogyasztása elősegíti a helyes emésztést és a szabályos bélmozgást. Segítségével megszabadulhatunk a székrekedéstől, puffadástól, valamint támogatja a fogyást, méghozzá mellékhatások nélkül. Utóbbi hatását nemcsak annak köszönhetjük, hogy rendszeressé teszi a megdelelő ürítést, hanem annak is, hogy fogyasztása hosszan tartó telítettséggel tölt el.

Támogatja a méregtelenítést: nem arról van szó, hogy önmagában képes megszabadítani a szervezetünket a mérgektől. Az viszont igaz, hogy a quinoa rostjai kitakarítják a vastagbelet, eltávolítják az itt megtapadó káros lerakódásokat. A rostok a mérgeket is magukba szívják, mindez pedig hozzájárul a természetes méregtelenítés hatékonyságának javításához. A quinoa-ban rejlő vas segítségével megelőzhetjük, vagy akár megszüntethetjük az enyhébb vérszegénységet.

Fehérjék, aminosavak és zsírsavak: ahogyan már írtuk, a quinoa gazdag fehérjékben, esszenciális zsírsavakban és aminosavakban. Ez utóbbi azért is fontos, mert szervezetünk nem képes őket előállítani, ezért csak valamilyen táplálék segítségével juthatunk hozzájuk. Számos növényi, vagy állati eredetű élelem tartalmaz esszenciális aminosavakat, a quinoa azért különleges, mert egyrészt valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza, másrészt kimagasló mennyiségben található meg benne az egyébként ritkának számító, immunerősítő lizin. További előnye, hogy az ideális arányban tartalmazza az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat.

Glikémiás index:a quinoa glikémiás indexe igen alacsony, így fogyasztása után a vércukorszint nem emelkedik meg. Ezért kifejezetten ajánlott a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Amennyiben testsúlycsökkentés miatt fogyasztjuk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a szénhidráttartalma magas!

Energetizál: kevés természetes élelmiszer ad több erőt, mint a quinoa, ami tulajdonképpen egy energiabomba. Az inka harcosok csata előtt előszeretettel fogyasztották, mert megfigyelték, hogy hatására jelentősen javul az állóképességük, kitartóbbak lesznek és a sebeik is gyorsabban gyógyulnak. Jótékonyan hat az idegrendszerrel, kálium tartalmánál fogva erősíti az izomzatot. Sportolás előtt pár órával fogyasztva, segít elkerülni a kellemetlen izomgörcsöket.

Megszépít: antioxidánsai nemcsak a gyulladások, daganatok, szívbetegségek megelőzéséhez járulhatnak hozzá, hanem a korai sejtöregedést is gátolhatják. A quinoa fogyasztása hozzájárul bőrünk megszépüléséhez, valamint hajszálaink és körmeink megerősítéséhez is.

Tudtad?

A quinoa magot külső része egy keserű anyagot, szaponint tartalmaz, amely elriasztja a madarakat. Felhasználás előtt, ezért ajánlatos alaposan átmosni a szemeket.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email